Velkommen Høst !

Sommeren har forlatt oss for denne gang, å høsten har for fult gjort sitt inntog over hele landet. 

Selv er jeg glad i høsten. Det er noe med den friske fine luften, fargene på trærne å visshet om at vi går en travel men fin tid i møte.


Skiftende vær med store variasjoner i temperatur stiller store krav til riktig bekledning, særlig for barn som er mye ute i barnehage og skole. For mange er riktig valg av tøy en selvfølge, men andre kan kanskje trenge en liten innføring eller oppfriskning. 

Jeg skal prøve å være kort men sammenfattet å håper du kan dra nytte ut av dette.


Kroppen


På kroppen anbefaler vi å følge det kjente 3 lags prinsippet. 


Lag 1: Innerst mot kroppen velger vi ull eller Ull/bambus blanding som er veldig populær hos oss.

Dette laget bør sitte relativt tett mot kroppen. Ull puster å vil regulere kroppstemperaturen på en fin måte.

Av merker som har denne type ull har vi Hust & Claire , Joha , Lillelam og Gullkorn Design.


Lag 2: Som ett mellomlag velger vi enten ull eller fleece. Dette laget bør ikke sitte som klistret til kroppen, men pass på at det ikke blir for stort da det kan klumpe seg litt når man får yttertøy over. 

Du finner plagg som disse hos merkene Joha, Lillelam , Reima og MoveOn.


Lag 3: Når det gjelder yttertøy vil det variere ut i fra temperatur og nedbør. tidlig på høsten er det enten softshell eller skallderss som gjelder. Jeg selv liker softshell godt da denne også er litt foret å virker litt lunere når det begynner å bli skikkelig surt ute. uansett hva du velger er det viktig at det stopper vind og vann. Er det øs pøs regnvær er det regntøy som gjelder. Du får også foret regntøy som er fint når det blir kaldere ute.

 Når temperaturen synker blir det omsider også tid for vinterdressen eller jakke + bukse.

Her er det viktig å få tøy som varmer godt og tåler godt med vann. Det er også viktig å tenke på at barna er mye i bevegelse, store som små. Det er derfor viktig med myke og komfortabelt yttertøy. Du kan godt ta i litt med størrelsen på yttertøyet å kjøpe det litt romslig. (innenfor rimelighetenes grenser)

Det gjør ikke noe om det blir litt luft i mellom lagene. Luften er med på å isolere. 

Vi har yttertøy fra merkene: Reima, Wheat , Gullkorn Design og celavi. 


FØTTENE


Ved relativt normal temperatur vil det være tilstrekkelig å ha på en god ullsokk med litt tykkelse. Vi har gode sokker fra Joha både med og uten antiskli. Dersom det er veldig kaldt så kan det være lurt å ha en tynn ullsokk som sitter tett til foten for så ha bruke en tykkere sokk nr 2. Vær bare obs på at dersom dette blir veldig trangt i skoen kan det være litt mot sin hensikt da tærne bør få plass til å røre litt på seg. Blir det alt for trangt kan dette bidra til at barnet blir kaldere på føttene. 


HODET


På toppen kan man tidlig høst gå for en bomulls lue eller ett pannebånd. bruk gjerne en hals, eller velg en bala-klava.

Når det blir kaldere får vi gjerne for en ull lue. Disse er gjerne av 2 lag. Ull ytterst og bomull eller polyester på innsiden. 

Selv foretrekker jeg å bruke bala-klava på mine barn . Disse tetter rundt ansiktet så de slipper å få vindt i halsen og opp bak nakken. Vi har gode luer fra flere merker. Kivat , Maximo , Gullkorn Design , Joha , MorildNorway og Reima.

Når det gjelder lue kan du godt kjøpe en som sitter litt tett på. særlig ull luene vil utvide seg noe.


HENDENE


De fleste av oss har vel opplevd å fryse på fingrene, å dette er absolutt ingen god følelse. Riktige hansker eller votter bidrar til at barna får en fin tid ute. Regner det er det beste å gå for en foret regnvott. Da er man trygg på at barna ikke blir bløte. Dersom det er oppholdsvær eller lett yr kan det være greit å gå for den klassiske vinter votten. Disse har også som regel god vannsøyle å varmer godt. jeg anbefaler å bruke votter fremfor hansker, så lenge det går å få barna til å bruke det. Da slipper du å isolere en og en finger å på denne måten holde bedre på varmen. Her vet jeg det er mye smak og behag blant barna. Sørg for å få vottene godt på for god gripeevne. Kanskje mest viktig for de minste som ikke kan ordne så mye selv. Votter/hansker finner du fra merkene: Reima, Wheat og salto. 


Jeg håper dere får en fin høst og at dere tar dere tid til å være litt ute selv om det begynner å bli surt og kaldt. Dere kjenner jo ordtaket : Det fins ikke dårlig vær...... Neida. jeg skal spare dere for det. Er det skikkelig guffent ute er det lov til å kose seg litt inne også. Finn frem ett brettspill, en fin tegnefilm, noe tegnesaker å nyt tiden som kommer.


Mvh


Kim Thore Jensen